Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

VVC-dag Kies voor Cultuur

18/10/2018 @ 09:00 - 16:00

De laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is ingezet. De lokale campagnes en de drukpersen draaien op volle toeren. De verkiezingskoorts zorgt in het gemeentehuis én de Dorpsstraat voor een forse stijging van de temperatuur. En misschien krijg jij het ook al wat warm? Een nieuw gemeentebestuur betekent immers ook nieuwe meerjarenplannen en nieuwe mensen in het beheersorgaan voor jouw cultuur- of gemeenschapscentrum.

Bij de VVC houden we het hoofd koel. Met onze campagne Hallo! Cultuur? hebben we gedurende heel 2018 geijverd voor een sterk lokaal cultuurbeleid, wat ons betreft het beste medicijn tegen kwaaltjes allerhande.

Vier dagen na de gemeenteraadsverkiezingen en een half jaar voor de Vlaamse verkiezingen van mei 2019 nodigen we jullie graag uit voor onze VVC-dag op donderdag 18 oktober in De Schelp van het Vlaams Parlement.

Programma VVC-dag donderdag 18 oktober
09u00 – 09u30: onthaal met koffie/thee
09u30 – 10u00: terugblik op de verkiezingen
10u00 – 11u00: cultuurdebat met politici
11u00 – 12u30: keuzesessies Wat na de verkiezingen?
12u30 – 13u30: lunch
13u30 – 14u15: nieuws uit en over de VVC
14u15 – 15u00: algemene vergadering (voor leden VVC)
15u00 – 16u00: rondleiding in het Vlaams Parlement

Programma in detail

09u30 – 10u00: terugblik op de verkiezingen
Jonas Muylaert, Chef Politiek van De Morgen, blikt terug op de gemeenteraadsverkiezingen en geeft de nodige duiding en een persoonlijke analyse.

10u00 – 11u00: cultuurdebat met politici
De uitholling van het decreet lokaal cultuurbeleid. Het niet-geïndexeerd inkantelen van de cultuurmiddelen in het gemeentefonds. De feitelijke decentralisering versus de oproep om bovenlokaal meer samen te werken. De recente hervormingen van het lokaal cultuurbeleid werpen heel wat vragen op. Bart Caron (Groen), Katia Segers (sp.a), Cathy Coudyser (N-VA), Stephanie D’Hose (Open VLD)  en Karin Brouwers (CD&V) geven hun visie. Het debat wordt gemodereerd door journaliste Mieke Dumont en afgesloten door een reflectie van Alexander Ververken, directeur van Cultuurcentrum Kortrijk.

11u00 – 12u30: keuzesessies Wat na de verkiezingen?
Je kiest voor één van deze inhoudelijke sessies, telkens met een insteek door een expert en uitgebreide mogelijkheid voor vragen en uitwisseling.

> Keuzesessie 1: Efficiënt lobbyen met impact!
Karel Joos is auteur van het boek Lobbyen: Invloed, inzicht, impact. Vanuit zijn jarenlange ervaring in de politiek, de publieke sector en de bedrijfswereld analyseert, duidt en beschrijft hij hoe je effectief en efficiënt kunt interageren met beleidsmakers. Hij gaat zowel in op belangrijke concepten en technieken als op actuele onderwerpen zoals de rol van de sociale media. Na de infosessie is er kans tot interactie en vragen.

> Keuzesessie 2: De BBC, wat doe je er mee?
Het cultuurbeleidsplan werd na de vorige gemeenteraadsverkiezingen vervangen door een gemeentelijk meerjarenplan. Een lokaal bestuur legt daarin de grote lijnen van het beleid voor de komende jaren vast. Tegen uiterlijk eind 2019 moet een nieuw meerjarenplan worden opgemaakt. Hoe verloopt dat beleidsplanningsproces en hoe zorg je er voor dat de visie op cultuur en het te voeren cultuurbeleid ook vertaald en verankerd wordt in het meerjarenplan? Deze sessie wordt ingeleid door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

> Keuzesessie 3: Reanimeer jouw beheersorgaan!
Als gevolg van de verkiezingen moet ook het beheersorgaan van jouw CC of GC opnieuw worden samengesteld. Dat is een uitdaging, maar biedt ook kansen tot reanimatie. Hoe loopt die samenstelling precies, welke wetgeving en regels zijn van toepassing en waar moet je op letten? Evelyne Maes is binnen advocatenkantoor Curia het aanspreekpunt voor alle publiekrechtelijke vragen. Zij geeft een algemene toelichting en maakt tijd voor good practices en specifieke vragen.

13u30 – 14u30: Nieuws voor de sector
13u30 – 13u45: Upgrade CCinCijfers – Charlotte De Waele, departement CJM
13u45 – 14u00: De werking van Cultuurconnect in een notendop, met speciale aandacht voor digitale uitdagingen waarmee Cultuurconnect in cocreatie met lokale cultuur- en gemeenschapscentra experimenteert. Verder nog een blik op de toekomst: welke perspectieven zijn er na het afronden van de haalbaarheidsstudie naar een ticketingsysteem voor cultuur- en gemeenschapscentra? – Bart Beuten, Cultuurconnect
14u00 – 14u15: Stand van zaken oprichting steunpunt lokaal en bovenlokaal cultuurbeleid – Annelies Thoelen, Departement CJM
14u15 – 14u30: Nieuws uit de VVC – Elke Van lent en Leonie Lanssens

14u30 – 15u15: algemene vergadering VVC
14u30 – 15u15: Toekomst van de VVC (AV): Door het wegvallen van de Vlaamse subsidies staat de VVC als organisatie voor een aantal belangrijke keuzes. Het bestuur en het personeel van de VVC werkten een toekomstverhaal uit dat we ter goedkeuring voorleggen aan de algemene vergadering. De aanwezigheid en stem van onze leden is dus cruciaal! Enkel voor leden van de algemene vergadering die hiervoor een aparte uitnodiging ontvangen.

15u15 – 16u00: netwerkreceptie / rondleiding in het Vlaams Parlement
Je kan zelf kiezen of je als afsluiter blijft hangen op de netwerkreceptie of deelneemt aan de rondleiding in het Vlaams Parlement. We bezoeken de Koepelzaal, de plek voor de plenaire vergadering, en krijgen uitleg over de werking van het Vlaams Parlement.

Praktisch
• De inschrijvingen voor deze studiedag werden afgesloten op 12/10/2018
• Locatie: De Schelp van het Vlaams Parlement in Brussel – toegang via de Leuvenseweg 86.
• Meer info over de locatie, de bereikbaarheid en de toegang via deze link.
• Omwille van de uitgebreide toegangscontrole in het Vlaams Parlement vragen we om goed op tijd te komen. Breng de dag zelf zeker uw identiteitskaart mee en geef bij inschrijving uw geboortedatum op. Zo zorg je mee voor een vlotte aanmelding.
• Heb je nog vragen? Stel ze gerust via peter@cultuurcentra.be of 0474 45 09 82

Gegevens

Datum:
18/10/2018
Tijd:
09:00 - 16:00

Organisator

VVC
Telefoon:
02 201 17 07
Website:
www.cultuurcentra.be

Locatie

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86
Brussel, 1000 België
+ Google Maps
Share this Post: